Call Us Now: +32 460 225 693
Venter skyhøye resultater på Oslo Børs: – Vi er definitivt annerledeslandet

Venter skyhøye resultater på Oslo Børs: – Vi er definitivt annerledeslandet

Den kraftige oppgangen i råvarepriser kan gjøre Oslo Børs til en resultatvinner i år. Opptur i både olje, sjømat, shipping og råvarer gir «full klaff for de norske selskapene», sier investeringsdirektør Robert Næss.

SER GODE TIDER FOR BØRSSELSKAPENE: Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea. Nordea

Publisert:

Selskapene på Oslo Børs skal i ilden med sine resultater de neste ukene – tallslipp som er ventet å vise at pengene renner inn i olje- og råvareselskaper.

Børskjemper som Equinor, Aker BP og Hydro rir på en bølge av skyhøye råvarepriser, samtidig som analytikerne venter solid resultatvekst for sjømatselskapene.

Ifølge investeringsdirektør Robert Næss i Nordea ligger Norge for øyeblikket an til den høyeste resultatveksten i 2022, av 24 land som inngår i indeksen for utviklede markeder.

– Det er ganske enestående. Det er ikke andre utviklede markeder som har like høy vekst som Norge, sier Næss til E24.

– Der er vi definitivt annerledeslandet, sier han.

Les på E24+

Dette sier analytikerne om Rec Silicon-aksjen nå: – «Best case» ser veldig lyst ut

  • Næss’ sammenstilling av analytikernes prognoser viser at resultatet etter skatt er ventet opp 89 prosent i første kvartal sammenlignet med første kvartal i fjor, ledet an av oljeselskapenes resultatvekst på 131 prosent.
  • Analytikerne venter samtidig at resultatveksten på Børsen vil lande på 42 prosent på Oslo Børs i år fra i fjor. Oljeselskapene står også her for den største antatte veksten, med 77 prosent, etter fulgt av sjømat med 65 prosent.

– Full klaff for de norske selskapene

Analytikerne venter at andre råvareselskaper også vil tjene langt mer.

I Norsk Hydro peker prognosene mot en tredobling av overskuddet i første kvartal, mens gjødselkjempen Yara ligger an til en dobling av resultatet, ifølge estimatene.

Les også

Analytikere om Hexagon Composites: – Et attraktivt tidspunkt for å kjøpe aksjen

– Olje er selvfølgelig en veldig viktig del. Så har du de sykliske selskapene som utgjør en ganske stor del på Oslo Børs. Sjømat ser også ut til å gå ganske greit i forhold til i fjor, sier Næss.

– Vi tikker inn på det meste. I finans er det liten vekst, men der er det en del andre land som sliter, som konsekvens av lån til Russland. Men det unngår Norge.

Oslo Børs har steget 18 prosent det siste året, og dermed gjort det bedre enn Frankfurt-børsen (DAX), den amerikanske S & P 500-indeksen og Stockholm-børsen:

Analytikerne venter i gjennomsnitt at Equinor vil få et rekordhøyt resultat etter skatt på 140 milliarder kroner i 2022, ifølge estimater samlet inn av Bloomberg.

Næss trekker også frem at prognosene peker mot solid resultatvekst i industriselskapet Elkem, oljeselskapet DNO og rederiet MPC Container Ships.

– Det er en ganske lang liste av selskaper som gjør det bedre i Norge. Shipping går greit også. Det er full klaff for de norske selskapene inntjeningsmessig, sier han.

Les også

Finansprofil selger Netflix-aksjene med milliardtap

Analytikerne har også hatt det travelt med å oppjustere resultatprognosene, både for hele året og første kvartal.

Siden inngangen til 2022 er førstnevnte økt med 23 prosent, mens sistnevnte er opp 28 prosent.

– Det er uvanlige tall. I fire av fem år er det nedjusteringer. Analytikerne begynner optimistisk – alle tror at ting blir bra – så blir det litt skuffelser. Du har oppjusteringer relativt sjelden, og at du har så mye oppjustering som dette er uvanlig, sier Næss.

Ser risiko i uforutsigbare råvarepriser

Oljeprisen passerte 80 dollar per fat ved nyttår, og steg enda mer da Russland invaderte Ukraina. På det høyeste i mars ble nordsjøoljen handlet for over 130 dollar fatet, før den har falt tilbake til rundt 105 dollar.

Samtidig er gassprisene fortsatt rundt fem ganger høyere enn i fjor sommer, selv om prisen er mer enn halvert fra toppen i begynnelsen av mars.

Aluminiumsprisen nådde rekordnivåer i begynnelsen av mars, og er for øyeblikket opp 36 prosent det siste året.

Les også

Olje- og gasskronene strømmer inn i Oljefondet

– Akkurat nå virker det vanskelig å forstå at olje, – gass, – og råvarepriser kan komme ned. Men vi vet at det er uforutsigbart. Det kan skje hvis vi ender opp med å få lavere vekst i økonomien og bedrifter får solgt mindre produkter og aktiviteten går ned, sier Næss.

– Det er egentlig veldig sannsynlig at den inntjeningen vi ser nå ikke er den typiske fremover. Den er uvanlig god. Og den kan være uvanlig god i noen år til, men å tror at dette er det riktige langsiktige nivået på inntjeningen er nok optimistisk, sier han.

Den kommende uken skal 49 norske børsselskaper legge frem sine kvartalstall.

Tror prisingsmakt er avgjørende

I USA har allerede en rekke selskaper levert sin finansielle fasit, deriblant flere av de store amerikanske bankene.

Nordea venter at selskapene som inngår i den brede amerikanske S & P 500-indeksen vil får en resultatvekst på rundt ti prosent i første kvartal.

– Helt avgjørende for resultatsesongen generelt er hvorvidt bedriftene som nå opplever sterk kostnadsvekst greier å velte dette over i prisene, skriver investeringsstrateg Erik Bruce i en ukerapport.

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published.